Cari Blog Ini

nuffnang

4 Feb 2016

Hari ke 2: Gunung Berapi Merapi


Bestnya tidur . Mas miejo dah pesan awal awal, esok selepas subuh kami perlu bertolak ke merapi. Nasib baik terjaga waktu azan subuh. Selepas masuk waktu subuh kami bersiap untuk ke Gunung berapi merapi. Jika tak salah mila 2 jam perjalanan dari hotel kami. Mas miejo seorang yang tepati masa. Bagus betul.4.30 pagi lebih kurang kul 5 lebih waktu di Malaysia. Maaf ye Mas Miejo kami sambung lena dalam kereta.
Mas Deny baju hijau dan Mas Parjo yang membawa kami ke Merapi. 
Satu jeep 400k rupiah bersamaan rm 120 Malaysia. Kami 7 orang so perlu guna 2 jeep.

Perjalanan ke Merapi gunung berapi yang masih aktif. Last meletup tahun 2010.lima tahun lepas, yang telah meragut 300lebih nyawa.

Jalannya agak mencabar dan mengerunkan. Lagi lagi naik jeep.macam nak terlompat keluar jeep pun ada. Tapi seronok kerana satu pengalaman baru buat mila dan kawan kawan. Jspan yang mila ambil ni ber tar. Tapi jalan yang kami lalui kenanyakannya berbatu batu..terloncat loncat jadinya. Tak boleh selpi nanti hpnya tercampak.

Kami banyak bergambar diatas jeep. Perhentian pertama sebelum ke puncak.


Saja posing posing...
 Mana penah naik jeep sebelum.ni.

 Perhentian pertama kami di muzium merapi.dimana disini terdapat kesan - kesan peninggalan selepas berlakunya letusan merapi pada tahun 2010 terdapat 3 buah kampung yang lenyap tanpa kesan kerana telah ditimbusi lava gunung berapi.

Lavar besar yang dibawa meletus bagaikan bom. Bayangkan batu panas sebesar tu terpempat rumah or kepala. Arwahlah jawabnya.

Kerangka motosikal yang masih lagi jelas kelihatan.

Barangan plastik yang mencair.

kekuasaan  Allah, al-Quran masih elok lagi.sedangkan kacapun cair... Sedih dan sayu waktu kami di sini. Selepas itu kami kembali memanjat ye. Banyak lori yang bawa pasir dan batu gunung berapi untuk di buat rumah batu.

 Aktiviti mengambil batu dan pasir untuk dibust tumah batu.
 Lurah ini sedalam 78meter. Penuh dengan lava sewaktu gunung merapi sedang meletus.
Suasana pagi sekitak pukul 8pagi.
 Cuba perhatikan batu ini betul betul..batu ini dikenali sebagai batu menangis.jika anda perhatikan.anda akan nampak
 Madih lagi ada asap halus yang membuktikan gunung berapa ini madih aktif...dijangka 5tahun sekali meletup. Mungkin pada hujung tahun ini.


Prmandangan berlatarkan gunung ini sangat cantik.

Banyak sangat gambar ksmi disini.tapi takut ada yang termuntah lak tengok kami.so.. Jomlah ke gunung berapi Merapi..cantik sangat..
Ok, kami srmua dah lapar kerana keluar srbelum subuh lagi jadi ksmi belum mskan.so ksmi nak balik hotel makan..lepas tu kita ke muzium karaton.

Tiada ulasan:

 photo comment6copycopy.png

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan