Cari Blog Ini

nuffnang

13 Ogo 2015

Resdung tok aki

Assalamualaikum..hari ni mila nak cerita tentang masalah   resdung masalah yang biasa orang kita hadapi, tapi dipandang remeh. alahai biasanya pagi pagi dah bersin dan bersin dan bersin...lagi teruk jika rumah  berhabuk... Nak solat subuh pun tak aman asyid terbersin aje.

Siapa yang ada masalah yang sama dengan mila...
Kadang kadang kita tak sedar yang kita ada masalah resdung mai sini mila nak cakap tanda tanda kita ada resdung ye.

1.hidung akan tersumbat dan berair apabila bangun pagi. Adakalanya kita bersin dan bersin dan bersin

2.Resdung juga menyebabkan kita gatal hidung, gatal mata, gatal telinga dan wajah.adakalanya kulit kepala berkelemumur teruk juga disebabkan oleh resdung

3.Tak selesa lendir selalu keluar melalui hidung dan tekak.[agak kronik.]

4.muka berasa sakit dan berat.terutama pada bahagian antara mata.kulit wajah juga tidak bersih dari masalah jerawat.

5.sakit tekak berpanjangan dan berulang ulang

6.nafas berbau

7.menghadapi masalah kurang deria rasa dan bau.

Resdung pada awalnya kelihatan seperti tidak merbahaya..tetapi sekiranya di biarka, resdung akan memberikan masalah pada diri anda

Kesan resdung terhadap kesihatan mata, hidung dan otak.

Resdung juga dikenali sebagai sinusitis boleh menyebabkan kesan terhadap kesihatan mata ,hidung dan otak.
Menurut Dr. Amir Izwan Mohamed Dahan , Pakar telinga, hidung dan tekak
“Salah satu punca resdung adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria ke atas hidung dan rongga disekelilingnya yang dipanggil sinus.”
Antara punca resdung:
* Susunan tulang dalaman hidung yang sempit
* Hidung bengkok
* Mandi dan terjun di dalam air yang kotor
* Jangkitan gigi atas
* Ketumbuhan di dalam hidung
* Objek dimasukkan ke dalam hidung, contohnya putik kapas, maik dan kertas
* Tisu belakang hidung yang bengkak terutamanya kanak-kanak.
Menurutnya, sinus sebenarnya adalah rongga di dalam tulang muka yang bersambung ke hidung melalui saluran-saluran yang sangat kecil.
Sinus terletak pada bahagian muka iaitu pipi di bawah mata, di antara dua mata , hanya sedikit di belakang hidung dan turut meliputi bahagian dahi seseorang . (rujuk gambar)

Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan disalirkan ke dalam hidung . Namun , jika saluran daripada sinus ini tersumbat , lendir akan terkumpul dan rongga sinus menjadi tempat pembiakan yang baik bagi kuman bacteria.
Resdung yang berterusan boleh meyebabkan demam. Apabila badan bertindak balas terhadap virus, badan akan menghasilkan lebih banyak mucus. Ini menyebabkan hidung tersumbat dan nanah terkumpul di dalam sinus yang bengkak.
Antara perbezaan antara demam biasa dan demam resdung ialah demam resdung mempunyai gejala seperti sakit muka hidung , keluar nana berwarna kuning atau hijau dari hidung dan kahak dengan warna yang sama, terutamanya pada sebelah pagi.
Jika demam resdung ini berlanjutan lebih dari tiga bulan dan tidak dirawat ia boleh menyebabkan kerosakan pada sinus dan tulang pipi sehingga memelukan pembedahan.
Komplikasi resdung:
* Jangkitan nanah di sekeliling kawasan mata
* Jangkitan otak (meningitis)
* Sakit tekak yang kronik
* Jangkitan tulang muka
* Memburukkan keadaan lelah
* Berdengkur yang kronik
* Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
* Alahan hidung atau hidung sensitif
* Selesema biasa yang melarat.
Jom rawat penyakit resdung dengan herba Resdung tok aki herba warisan turun temurun bagi mengatadi masalah resdung secara semulajadi.
Cara penggunaan
Ambil sedikit sebuk menggunakan jari kelingking dan letakan pada bahagian tulang dalam hidung di srbelah kanan dan kiri.

Duduk dan tundukan kepala 10- 20 minit sehingga lendir keluar. Ulang urutan srhingga 6-8 kali.agar lender terus keluar.biarkan lendir krluar srhingga hidung terasa kosong.dan selesa.krmudian lapkan.

Guna 2kali sehari pagi dan malam.amalkan selama 7 hari secara selang seli untuk kesan yang terbaik. Boleh hentikan pengunaan selepas 7 hari dan gunakan kembali apabila perlu sahaja.

Testimoni herba resdung tok akiUntuk mendapatkan stok anda boleh hubungi mila stokis shah alam. 01123118546/ temui mila di kompleks pkns shah alam.cod area shah alam.
Freepos bagi mereka yang memerlukan hikmad pos.
Promosi untuk yang baru nencuba.beli 2percuma satu.


Tiada ulasan:

 photo comment6copycopy.png

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan